איך בוחרים שם לעסק? איך בוחרים שם לילד? תתפלאו, אבל יש מכנה משותף לשתי הבחירות האלו: לשתיהן נדרשות אהבה ומחשבה עמוקה.
בתהליך של בחירת שם לעסק חשוב מאוד לקחת בחשבון פרמטרים סופר-משמעותיים, כמו למשל: תחום ההתמחות של העסק, מיקום הפעילות שלו, מאפייני קהלי המטרה שלו, יתרונות מובהקים שלו, מאפייני המוצרים/השירות שהעסק מספק, וכך הלאה.
תחשבו לרגע על שמות של מותגים מובילים בעולם, תחשבו עם עצמכם: מה מעניין בשמות האלה, מה הם מייצגים, מה הם מבטאים, איזו תחושה הם מעוררים? מה קורה לכם כשאתם שומעים שמות כמו: "מרצדס", "נטפליקס", "זארה", "קוקה קולה","טובלרון","מוצצים"? בטוח שעולה אצלכם איזה רגש כלשהו.
ועכשיו בואו נצא לדרך, נבין כמה נקודות מרתקות לגבי תהליך של בחירת שם לעסק ונשחק את משחק המותגים.
עקרונות חשובים בבחירת שם לעסק
- שם לעסק חייב להיות ברור וקליט
- עדיפות לשם קצר וקולע
- שם לעסק יהיה אפקטיבי אם ישולב בו אלמנט כלשהו מעולם-התוכן של הקטגוריה אליה הוא שייך (דוגמא: "פריג'ידר" למוצר מקרר, שמקורו מהמילה "פריג"', קירור)
- השם לא יהיה קרוב מדי לשם של מתחרים מובהקים (למרות של'פפסי קולה' זה הצליח…)
- שם 'חצי מועתק' לא עושה טוב לתדמית של עסק, בטח לא של עסק חדש
- חשוב שתהיה לשם זיקה ל'חזון' ול'הבטחה' של העסק, אם זה מתאפשר (למשל "דוקטור גב")
- שם לעסק יהיה בעל עוצמה כשיכיל איזושהי זיקה לחומרים שממנו עשויים המוצרים שהוא מציע. קחו לדוגמא את מותג-העל 'קורנפלקס': הוא מכיל בתוכו את ה-Corn, התירס שממנו הוא עשוי.
- חשוב מאוד שהשם לעסק יכיל תועלת (לדוגמא: "חלב עמיד", "ריויון", "קל גרון")
יתרונות של שם מנצח לעסק
- שם חזק יכול להיות סוג של שגריר-תדמיתי.
- שם חזק יכול להיות אגף-מכירות בפני עצמו. פשוט מאוד, כי שם טוב מוכר טוב. ראיתם מה קורה עם 'אוסם' והמחירים המטפסים-למעלה שלהם? ראיתם איך שזה לא כל-כך פוגע במכירות שלהם, למרות כל הרעש הציבורי סביבם? זה ביטוי חד-משמעי לכוח של שם-מותג מנצח.
- שם חזק הוא 'שר הסברה' שמדבר בעד עצמו, בעד העסק/המותג.
- שם חזק יכול לתרום משמעותית להכנסת העסק ל'פנתיאון' של המותגים המובילים.
העסק שלך זקוק לתוכן עם נוכחות?
ניתן לחייג למספר 050-4237575
או למלא את הטופס:
אינסטגרם – מותג Triple A. מה זה בעצם אומר?
השם 'אינסטגרם' נולד מחיבור בין שתי מילים: "אינסטנט" שפירושה מהר/זריז, ו'טלגרם' שפירושו טלגרמה, מסר. מה קיבלנו? (לפני שקיבלנו משם את נטע אלחמיסטר, מה קיבלנו?) קיבלנו 'שם' שיש בו משהו קטגורי, אלמנט סינרגטי, שתי מילים שהחיבור ביניהן מעצים אותן להרבה יותר מסך כל המשמעות שלהן.
גם זו דרך ללדת שם חדש, שיהפוך למותג מנצח, יוביל את השוק למהפכה אמיתית וימצב את עצמו כ'שלט אוניברסלי'.
ממה להימנע כשבוחרים שם לעסק
- להימנע משם שמצלצל סבבה אבל שהאסוציאציה לגביו רחוקה מכל קשר לתחום שבו העסק 'חי'.
- לא לבחור שם באנגלית רק בשביל להישמע 'סקסי' ובינלאומי (לא כל דנה יכולה להיות "דנה אינטרנשיונל") אלא רק כשזה באמת מתאים למהות העסק ולקהל.
- להימנע משם ארוך מדי (כמו למשל "בית הספר לרפואה משלימה על שם אדלר").
- להימנע משם קלישאתי (למשל כזה שמשולבות בו מילים כמו "הכי", "הטוב ביותר", "המושלם").
- להימנע משם לא-מדויק למוצר (לדוגמא: לא לקרוא לבית-קפה שהוא גם מסעדה "Coffee to go").
- להימנע משם שהביטוי הגרפי שלו לא הרמוני ולא אסתטי (לצורך שילוב שלו בלוגו, בסלוגן, בפרסומים).
- לא לבחור שם 'צר מדי' או 'רחב' מדי שפונה רק לחלק מקהלי המטרה (לדוגמא: "סלון היופי"- לא ברור האם זה מכון קוסמטיקה? איפור? 'סלון' של מעצב שיער? והאם מספקים שם שירותי טיפולים אסתטיים גם לגברים).
- לא לבחור שם שמתנגש עם אופי המותג. למשל, מוצר עממי שווה לכל כיס לא יכול לקרוא לעצמו "אקסקלוסיב" (הייתם קונים מנת פלאפל ב"אקסקלוסיב"?!).
טיפים לבחירת שם לעסק - You name it
- מומלץ לבחור שם שיש לו קשר לתועלת. להבין מהן התועלות שקהלי המטרה יקבלו משימוש במותג/מהרגע שיהפכו ללקוחות העסק, ולמנף את התועלת המרכזית להיות חלק מהשם של המותג או חלק מה-Feel של שם-המותג/שם העסק.
- לפני תהליך בחירת השם, אפשר להיעזר (ולקחת השראה) במילות מפתח מהתחום שבו העסק פועל.
- אפשר לנתח שמות מוצלחים של מתחרים ולהבין מה 'תפס' שם ומה אפשר לקחת כהשראה.
- ראשי-תיבות יכולים להוות שם-מותג חזק. מכירים את 'איקאה', נכון? ברור! יודעים שהשם הזה בעצם הוא ראשי התיבות של השם של הבעלים של איקאה? עכשיו אתם יודעים. דוגמא נוספת: חב"ד, הארגון המבורך הזה שעושה כל-כך הרבה מעשים טובים, השם שלו מורכב מראשי תיבות של המילים: חוכמה, בינה, דעת. אין צורך להרחיב לגבי העוצמה של חב"ד ומקומו המכובד של הארגון בחברה הישראלית-יהודית.
- לפני בחירת השם כדאי לחשוב על מילים חזקות שקשורות לעולם התוכן של העסק, מילים שמסתובבות ברדיוס-הסמנטי שלו. קחו למשל את 'גוגל' – השם הזה נקבע בהשראת המילה 'גוגול' שמשמעה מספר אינסופי, דרכו בעצם הועבר המסר שחברת גוגל פותחת חלון אינסופי למרחב אינטרנטי אינסופי של העברת מידע. בינגו!
- חשוב שיהיה צליל נעים לשם, שתהיה לו פונטיקה נעימה, זה בהחלט תורם למיתוג ולמידת הזכירות.
- תהליך בחירת שם לעסק יכול להסתייע בקטגוריה שבה העסק פועל, לשם השראה למתן השם. למשל: 'המרכז הישראלי לריהוט', 'סופר-שוק', 'דלידג', "השניצליה","ארומה", "סופר פארם" וכו'.
- שם שהוא מילה אחת שיש לה קשר מובהק למותג (הקשר יכול להיות מזוויות שונות) לדוגמא: המגזין המצליח ביותר והוותיק ביותר בישראל By far,שבועון "לאישה". שם שאומר הכול ולוקח אליו בגדול את קהלי המטרה: אישה, נשים.
- אם בעל העסק הוא בעל מוניטין חיובי והוא כבר פנים מוכרות ברמה כזו או אחרת, שווה לשקול לקרוא לעסק בשם שלו. רמי לוי, למשל, בנה ככה אימפריה. גם אבי סופר. גם ג'ילט. גם ריטה.
- אפשר לבסס שם לעסק בהשראת משחק מילים/דאבל מינינג/חיבורי מילים. לדוגמא: פיצה פצץ, תפוצ'יפס, תפוזינה, 'פסק זמן', מגזין Time out.
בעזרת השם - סוגים שונים של שמות מותג

- שם קטגורי לדוגמא: "הנדלניסטיות", משרד תיווך נדל"ן. קטגוריית הנדל"ן היא בילט-אין בתוך השם.
- שם גנרי לדוגמא: "פלאפון", "מי עדן", "Zer4u" (זר, פרחים) 'ענק המזגנים', "אסותא" (בית חולים) סנפרוסט (ירקות קפואים).
- שם שנקרא על שם אדם מסוים בעל מוניטין/כשרון ייחודי לדוגמא: שטראוס, טראמפ, ורסאצ'ה, ארמאני, "סורוקה" (בית חולים על שם מי שבזמנו כיהן כיו"ר קופת חולים 'כללית', משה סורוקה) דיסני, רשת השיווק רמי לוי, ג'ילט (ממציא סכיני הגילוח) פנינה רוזנבלום.
- שם שהוא התחום המקצועי של העסק לדוגמא: "שיכון ובינוי", "בנק הפועלים", "לגו" (בדנית "Leg “Godt, שמשמעו 'לשחק טוב') חברת החשמל, בית הבירה, 'שמן'.
- שם שהוא השראה בעקבות משהו שהבעלים של החברה אהב/העריך: 'אפל' (התפוחים של סטיב ג'ובס) 'אמזון' (נהר האמזונאס של ג'ף בזוס) ברבי (על שם הבת של רות הנדלר, הבעלים של חברת הצעצועים "מטאל", יצרנית ברבי).
בחירת שם לעסק בכמה צעדים פשוטים
- תחילה מגדירים מהי מהות העסק, מהו עיקר השירות שלו, מה מאפיין את השירות שלו/המוצרים שלו
- מגדירים מהו ה'פתרון' המרכזי שהעסק מציע, איזה תועלות הוא מספק ללקוח?
- מגדירים מהו החזון של העסק: איזה ערכים העסק/המותג מייצג? היכן הוא שואף להיות בחמש השנים הקרובות?
- בודקים ב'גוגל' מילות מפתח בתחום שבו העסק פועל (לספוג קצת השראה, ואולי כיוון לרעיון)
- בודקים שמות של עסקים/חברות בקטגוריה בישראל ובחוץ (בודקים מה מדליק, ומה ממש לא…)
- עושים 'סיעור מוחות' עם חברים/יועצים/בני משפחה לגבי רעיונות לשמות
- מעלים על הכתב את ה-FINAL FOUR ושומעים חוות דעת לגבי איזה שם שהוצע הכי מתאים
ואז מבינים שכל 'עבודת ההכנה' שהוזכרה כאן היא סבבה, אבל מי שצריך לבצע אותה הוא בעצם מישהו אחר…מבינים שחייבים להעביר את ההגה לידיים של סוכנות קופירייטינג מקצועית, שתנהל מהלך אסטרטגי מעמיק, שבסופו 'ייוולד' השם הנבחר לעסק.
בנקודה הזו כבר צריך להפנים ששם לעסק לא בוחרים לבד. כתיבת שם לעסק היא לא מהלך לחובבנים. רק סוכנות קופירייטינג מקצועית יכולה לספק שם מנצח לעסק, שיבסס לעסק עתיד מזהיר ויבנה עבורו מוניטין שיישמר לשנים ארוכות.
מה עושים אחרי שבוחרים שם לעסק, ואיך מגנים עליו
- קודם כל, מוודאים ברשם החברות שאין חברה קיימת הנושאת את השם הזה/עסק קיים בשם הזה, בוודאי שלא באותה הקטגוריה.
- מוודאים שאין בשם-העסק משום פגיעה בציבור כלשהו.
- מוודאים שאין בשם תווים וסימנים שאסורים על פי החוק.
- הגנה בפועל על שם לעסק היא קודם כל ברישום שם העסק כחוק ברשם החברות (יש טפסים מיוחדים לזה וגם אגרה).
- בהגשת הבקשה לרישום שם לעסק ברשם החברות מומלץ להגיש שלושה שמות, ולציין לפי סדר עדיפות מהו השם הרצוי בעדיפות ראשונה.
- רצוי ומומלץ לתת לעורך-דין שבקיא ברישום עסקים לנהל את התהליך (חוסך טעויות, זמן וכסף).
פקודת רישום שם עסק נקבעה בישראל בשנת 1935 ובין היתר היא קובעת: "כל פירמה או אדם החייבים ברישום ימסרו לרושם הודעה בכתב הקבוע המכיל את הפרטים הבאים: שם העסק, טיבו הכללי של העסק, מקום העסקים העיקרי. הפרטים שיש למסרם עפ"י פקודה זו יימסרו בתוך 14 יום לאחר שהפירמה או האדם התחילו בעסקים.
משקיבל הרשם כל הודעה או הצהרה חוקית שנמסרו בהתאם לפקודה זו, יצווה לרשום אותם בתיק וישלח בדואר או ימסור ביד לפירמה או לאדם שרשמו את הפרטים האלה תעודה בדבר הרישום הזה, והתעודה או העתק מאושר שלה יהיו מוצגים באופן בולט במקום העסקים העיקרי של הפירמה או של היחיד.
כל יחיד וכל פירמה הנדרשים להירשם על פי פקודה זו, חייבים להזכיר את הפרטים דלקמן באותיות נוחות לקריאה בכל קטלוגים מסחריים, בחוזרים מסחריים, בכרטיסי דוגמאות, בהזמנות של סחורות ובמכתבי עסק שמופיע בהם שם העסק והמוצאים או הנשלחים לכל אדם שהוא ע"י הפירמה או ע"י היחיד".
סימני מסחר – מהם ולמה הם חשובים?

סימן מסחר יכול להיקבע לגבי סחורות ומוצרים. החוק בישראל מגדיר כ'סימן מסחר' את האלמנטים הבאים: מילים, אותיות, סמלים, צלילים, טקסט, לוגו, עיצוב. על מנת שאכן סימן מסחר יירשם בפועל ככזה (כמובן באופן בלעדי לעסק/לארגון) הוא חייב להציג את המאפיינים הייחודיים רק לו, וגם להוכיח שהוא לא דומה באופן שיש בו הטעיה לסימנים קיימים.
רשות הפטנטים בישראל היא זו שבה נרשמים סימני המסחר, על ידי 'רשם סימני המסחר'. סימן מסחר תקף לעשר שנים, ואם רוצים לחדש אותו בתום התקופה יש לבצע את ההליך המתאים לחידוש.
ידעתם שבמאה ה-16 בתקופת האפיפיור לאו העשירי נאסר להדפיס את התנ"ך למשך ארבע שנים, בטענת שמירה על זכויות יוצרים של בית-הדפוס?! עכשיו אתם יודעים ("באלוהים"!).
מכירים את הסימן הקטנצ'יק הזה? Ⓒ מאחורי הסימן הקטן הזה מסתתרת עוצמה גדולה: זכויות יוצרים, קניין רוחני, סימן מסחרי רשום. האות C שבתוך העיגול מסמלת את המילה Copyrights"". "כל הזכויות שמורות" זה לא משפט סתמי שפוגשים מדי פעם על כריכה פנימית של ספר חדש, זה סטטוס קבוע בחוק שמבטיח זכויות על יצירה/מוצר/רעיון.
גם שם של עסק חשוב לרשום כחוק. רישום של שם-עסק כסימן מסחר של העסק מוגבל לתחום הספציפי שבו העסק פועל. כך למשל 'פיצה דומינו' יכול להיות שם יחיד בלעדי של חברת פיצות. אבל אם, למשל, מישהו ימציא משחק קופסא שיקראו לו 'פיצה דומינו', בכלל לא בטוח שהוא יפסיד בבית משפט מול פיצה דומינו – רשת הפיצות העולמית המקורית.
כוחו של סימן רשום הוא משמעותי להגנה על העסק ועל שם העסק:
- סימן מסחר רשום מגן על המותג.
- סימן מסחר רשום מונע העתקות של המותג.
- סימן מסחר רשום מגן על העסק במקרה שתידרש תביעה/הגנה משפטית בעניין המותג.
- סימן מסחר רשום מגן על המותג בכל הקשור לייבוא, ייצוא, שיווק ומכירות שלו.
- סימן רשום הוא כלי עקיף למיתוג, בידול, מיצוב.
שמעתם פעם על נורמה ג'ין? ועל מרילין מונרו, שמעתם?!
זה בדיוק סטטוס-המעבר בין שם למותג. אף אחד לא נולד כוכב (חוץ מביבי, ביונסה ונועה קירל…). המעבר משם לשם-דבר יכול לפעמים לקחת שנים ארוכות, שנים של התמקצעות, שנים של צבירת ניסיון וידע, עבודה קשה, השקעה אישית וכלכלית, התדפקות על דלתות, אודישנים, סירובים, כישלונות. עד לניצחון על 'קו הגמר'.
בשנת 1926 נולדה נורמה ג'ין. היא נפטרה כמרילין מונרו בשנת 1962. בין שני התאריכים האלה הלך ונבנה ה'מותג', מותג-העל שעולם הקולנוע ידע 'להנפיק' לעולם בכל צבעי הזוהר: מרילין מונרו. גם זה ׳סטוריטלינג׳ שכולל כישרון גדול ועוצמה גדולה של שם חדש, שהטיס קריירה מטאורית לפסגה הכי גבוהה בהוליווד.
התאמת שם לעסק על ידי המומחים של קופירייטינג לגאסי
אם הגעתם עד כאן, סביר להניח שאתם כבר מבינים שקביעת שם לעסק/למותג זה לא מהלך שאפשר להמר עליו בחובבנות. מה תעדיף כל אישה אחראית: לידה בבית, או לידה בבית-חולים מצויד היטב? גם בחירת שם לעסק היא סוג של לידה. שם תוצרת בית לא יכול לעקוב אחר כל התנאים לבחירת השם המושלם כפי שיכול לבצע תהליך כזה מתוצרת קופירייטינג לגאסי.
קופירייטינג להתאמת שם לעסק אמור להיבחר אחרי תהליך אסטרטגי של 'פירוק לגורמים' לגבי מהות העסק, מאפייני העסק, חזון העסק, הבנה לעומק של קהלי המטרה, של ההבטחה לקהלי המטרה, של ה'כאבים' של קהלי המטרה, של התועלות שהמוצר/השירות של העסק מבטיח לספק, וכך הלאה. את כל זה לא 'מבשלים' בבית. כל זה לא עובד על אש קטנה.
אנחנו בקופירייטינג לגאסי יכולים להבטיח לכם בביטחון של מאה אחוז שעד שלא נהפוך כל אבן ונפתח כל מגירה ונפצח כל קונספט, לא נציע לכם ללכת אפילו צעד אחד. רק כשנזהה לעומק ולרוחב את מה שנכון לעסק שלכם ואת השם שיכול להביא לעסק שלכם את מקסימום העוצמה, ורק אחרי שנבדוק לעומק בכלים המקצועיים שלנו שאכן השם הזה הולך להטיס אתכם קדימה, רק אז נציע לכם אותו.
ויותר מזה: נשמח ללוות אתכם בכל תהליך פרסומי-שיווקי-אסטרטגי שהעסק שלכם זקוק לו. מבחינתנו, כל עסק שמקבל מאתנו שירות מקבל מאתנו שותפות לדרך. אנחנו מאמינים בריצה למרחקים ארוכים. ביחד.
לפרטים נוספים אודות השירותים שלנו לחצו כאן