כתיבה טכנית היא כתיבה מקצועית שמטרתה להסביר מוצר טכני מסובך ולהקל על השימוש בו. כתב טכני יהיה האדם האחראי על התיעוד הטכני המתנהל בחברה ועל הליך הכתיבה. החל מאיסוף חומרים ונתונים חשובים, ממשיך בכתיבה טכנית מרשימה ומבריקה, ומסתיים בעריכה חדה כסכין המשלבת טקסט איכותי, גרפיקה ייחודית ומסמך מוגמר שלא ניתן להתעלם ממנו.
מה זה בכלל כתיבה טכנית?
מדובר בסוג של כתיבה שבא לתת מענה לחברות, ליצרנים ולכל מי שדרוש לו ניסוח ברור ומגובש לפרוטוקולים/מסמכים בעולמות שדורשים ידע טכני מקצועי. כתיבה טכנית היא סוג של כלי הסברה שבאמצעותו מעבירים למשתמש הסופי (ה'יוזר') מידע לגבי איך מתפעלים מוצר מסוים, למשל: מחשבים, מערכות טכנולוגיות מתקדמות, מערכות חומרה, רובוטיקה, תוכנה, טכנולוגיה, פסי ייצור, וכך הלאה.
כתיבה טכנית מגלמת לרוב, התייחסות לנושאים מורכבים וטכניים, בנוסח כזה שהופך אותם לנגישים יותר וקלים יותר להבנה. אפשר לומר שכתיבה טכנית היא שגרירה של העברת אינפורמציה מורכבת מעולמות המידע, המדע והטכנולוגיה, ש'מתווכת' את המידע בשפה קליטה ומקצועית כאחד, כך שגם 'הדיוטות' יוכלו להבין אותו.
מה מאפיין כתיבה טכנית?
קודם כל, מאפיין מובהק מאוד טמון בעובדה שכתיבה ייחודית זאת לא מבוצעת על ידי קופירייטרים 'קלאסיים', אלא על ידי אנשים שמגיעים ממקצועות רלוונטיים ושיש להם רקע והבנה בתחומים טכניים מגוונים. מדובר לרוב במהנדסים, הנדסאים, אנשי ביו-טכנולוגיה, ננו-טכנולוגיה, פיסיקאים, כימאים, מהנדסי מכונות, בעלי רקע בהנדסה, אנשים ממקצועות ההייטק, מתכנתים, גרפיקאים, מעצבי חוויית משתמש, טכנאים, ועוד.
ז'אנר הכתיבה הזה מאופיין בסגנון מדויק מאוד ודורש בקיאות בכל הפרטים הטכניים שנדונים בכל סוגיה שמטופלת בכל מאמר (ובכל מוצר-תוכן). הז'אנר הזה, שמבוסס על כתיבה מקצועית שמביאה לידי ביטוי חקר עומק בנושא שעליו כותבים, לא יכול להכיל מילים ריקות או 'לחרטט': כתיבה טכנית מבוססת על עובדות ונתונים, ולא תפגשו במסגרתה 'מריחות תוכן' כלשהן. "כל מילה בסלע", כל מילה – באחריות מלאה.
תיעוד טכני – כשתוכן ושיווק נפגשים
קניתם פעם מכשיר חשמלי שמצורפת אליו חוברת עם הוראות הפעלה? החוברת הזו היא בעצם ׳תיעוד טכני׳, טקסט טכני שמתייחס למוצר קונקרטי, מפרט את תכונותיו ואת אופן התפעול שלו. כל מוצר שמגיע עם 'מדריך למשתמש' זה בעצם תיעוד טכני שנכתב על ידי אדם מקצועי. בכתיבה מסוג כזה לא בהכרח נדרשת יצירתיות, לא נדרש להמציא סלוגנים וסיסמאות מבריקות, אבל כן נדרש דיוק ברמת מאה אחוז, נדרשת הצגת נתונים באופן ברור והכוונה ידידותית למשתמש.
כתיבה טכנית מתייחסת לסגנון של הכתיבה, ותיעוד טכני מתייחס לשירות עצמו, לתכנים המקצועיים שמתארים את ההתמחות בפועל, תכנים שבאים לידי ביטוי במוצר-הכתיבה השימושי הסופי (מאמר, מדריך, חוברת, עלון מידע, רישום פטנט).
העסק שלך זקוק לתוכן עם נוכחות?
ניתן לחייג למספר 050-4237575
או למלא את הטופס:
איזה מאפיינים ומוצרים נכללים בכתיבה טכנית?
תוכן טכני מעצם היותו סמי-מדעית (ולפעמים מדעי-לחלוטין) מכיל גורמים שמבססים את אמיתותו, ביניהם: שרטוטים, גרפים, טבלאות, תמונות מוצר, מצגות טכניות, ספרי הפעלה, מפרט הנדסי, הוראות ייצור, הוראות תפעול, הצגת תכלית, מיניסייט עם תוכן טכני, בלוג בתחומים טכניים, מערכי שיעור וחומרי-עזר להדרכה בתעשיות השונות, מידענות, תחקירים, דפי תרגול, סילבוס ועוד.
איזה תוצרים כתב טכני יודע לספק
- קטלוגים ומכרזים
- חוברות הדרכה
- אתרי אינטרנט לשירותים טכניים
- ספרי הדרכה
- לומדה ומצגות
- נהלי משחקים
- תפעול ממשקים
- מדריכי התקנת מוצרים
- ספרי מפעיל
- מדריך אחזקה
- ספר נהלי עבודה לתעשייה
- דוחות טכניים מקצועיים
- מערכי הדרכה
- מערכי שיעור
- אמצעי המחשה
- חוברות תרגול במקצועות שונים
- מארזי הדרכה
- ספרות טכנית
- הוראות בדיקה
- ידיעונים של אוניברסיטאות ומכללות
- הוראות הרכבת מוצרים
- הוראות עבודה מול מערכות מולטי-דיסציפלינריות
- מוצרי תרגום מאנגלית לעברית (וההיפך)
באיזה תחומים (בעיקר) נדרשים שירותי כתיבה טכנית?
- הנדסה
- חשמל
- רובוטיקה
- מדעים
- בינוי
- תשתיות
- תעופה
- מכניקה
- אלקטרוניקה
- ביוטכנולוגיה
- קולנוע
תוכן טכני בעברית, תוכן טכני ב-ANGLIT
יש תוכן טכני בעברית ויש תוכן טכני באנגלית. ברוב המקרים מי שמתמחה בכתיבה טכנית 'שוחה' מעולה באוקיאנוס של שתי השפות. גם לימודי ההכשרה בתחום מתייחסים לשתי השפות. ומרבית המסגרות שמסמיכות כותבי תוכן מעולים מבוססות על תכניות לימוד באנגלית – Technical Writing.
פותחים שולחן, עורכים שולחן
מושג חשוב בתחום הכתיבה הטכנית הוא 'עריכה שולחנית', שלב שבו הטקסט המקצועי נפגש עם האלמנטים הגרפיים ואמור להתמזג איתם בשלמות, ללא טעויות עריכה או הגהה. בעולם העיתונות אולי היו קוראים לזה 'שולחן העורך הראשי'. זה השלב הקריטי, 'בסיס-השיגור' של המוצר הסופי. בקרת איכות היא חלק בלתי נפרד מעולמה של הכתיבה הטכנית, מהלך מתבקש בקטגוריה שתובעת דיוק מקסימלי (תנסו לדמיין השלכות בשטח בעקבות שימוש במדריך-טיסה מודפס של בואינג 747 או "דרימליינר" שיש בו טעות…)
מי זקוק לשירותי כתיבה טכנית
- אנשי מקצוע בתחומים שונים (תעשיינים, מהנדסים, טכנאים, יצרנים)
- עובדים בחברות טכנולוגיות/כל חברה רלוונטית אחרת
- 'משתמשי קצה' של מוצרים מורכבים
- אנשי תפעול בארגונים שונים
- גופים שעוסקים ברגולציה בתחומים שונים
- חברות בתחום הסייבר
- אנשי מנהל באקדמיה
- מי שזקוקים להוראות תפעול של מכונות ומוצרים מורכבים
- עובדים שזקוקים להנחיות פנים-ארגוניות לגבי מיכון/ציוד מקצועי
- צה"ל וגופים ביטחוניים
- חברות תרופות ופרמצבטיקה
- גופים פדגוגיים
- חברות שרוצות לספק ללקוחותיהן מידע טכני על מוצרים שהן מייצרות/מוכרות/משווקות
- משרדי עורכי-דין שמתחים ברישום פטנטים
- יזמים שיש להם רעיון חדש/אב-טיפוס של מוצר חדש, שזקוק לרישום פטנט
- מי שזקוקים לשירותי תרגום ברמה גבוהה (לצורך תרגום מסמכים טכניים)
- סוכנויות קופירייטינג המעניקות שירותי כתיבת תוכן מקצועיים
מה, רק שלמה ארצי יכול לקחת 'טקסט' של ספר-טלפונים, להלחין אותו ולזכות באמ"י?!
חייבים לומר את האמת: הטקסטים שבהם עוסקת הכותבים הטכניים יכולים להיות מאוד משעממים. זו בהחלט משימה מאתגרת, להפוך טקסט טכני ו'קר' למשהו שאפשר לקרוא בעיון ולא לקבל ממנו סחרחורת (מרוב מונחים מקצועיים, בסוג של סינית…). מה כבר אפשר לכתוב על מנוע או בוכנה, או על הפעלת מחשב ואייפון וממשקי CRM או מאגרי ביג-דאטה? מסתבר שאפשר, והרבה. ומסתבר שאפשר גם לכתוב את זה טוב ומעניין.
אנשים שעוסקים שנים בכתיבה טכנית יודעים איך לכתוב תוכן מדויק על בסיס נתונים, וגם איך לכתוב מעניין. אלו התכונות הנדרשות לכתיבה טכנית ברמה גבוהה: ידע טכני, יכולת ניסוח מעולה ויכולת קצת 'לצאת מהקופסא' (כמובן במסגרת שמירה על גבול הטעם הטוב ועל נאמנות מוחלטת לעובדות).
כתיבה טכנית – לא רק טכניקה
Technical Writing היא קודם כל מומחיות מעמיקה בכל תחום שעליו הולכים לכתוב. זה מצריך תהליך של איסוף מידע לפני תחילת הכתיבה בפועל. אחר כך, כשכבר ישנו המידע הרלוונטי לגבי מה שעליו נדרש לכתוב, חייבת להיות הקפדה על התנסחות רהוטה ומדויקת, שמתארת נאמנה את המוצר/השירות שעליו נכתב הטקסט. יחד עם זאת, כמובן שאפשר ורצוי 'לתבל' כתיבה טכנית בתוכן שהוא לא רק טכני-גרידא, שיכניס קצת צבע ויוסיף עניין.
כתיבה טכנית – כלי חיוני בעולם של 'כפר גלובלי'
חברות שיש להן פעילות בינלאומית ונדרשות/צריכות לתרגם חומרים שלהן 'החוצה', יכולות לקבל פתרונות מעולים באמצעות כתיבה טכנית. זה שירות בעל חשיבות, שיכול לתרום עסקית וכלכלית באופן מאוד משמעותי: ברגע שחברה יכולה לספק פתרונות-תוכן לכל מוצר ולכל שירות שלה ברמה טכנית משובחת, היא יכולה לפתוח ערוצי מכירות בחו"ל, לתקשר את יתרונות המוצרים והשירותים שלה, כמו גם את תועלותיהם במקצועיות רבה ובצורה קוהרנטית.
מהו השכר של כתב טכני מקצועי
כתב טכני עם ניסיון של עד חמש שנים יכול להרוויח סביב 8,000-15,000 שקלים בחודש.
קופירייטינג לגאסי – הבית של כותבי התוכן
כתיבה טכנית היא כתיבה מקצועית דורשת ידע עצום בתחום, הבנה אנליטית, העברת מסרים ומידע בצורה פשוטה, ברורה ומדויקת, הפרדת העיקר מהטפל והתאמת המסמך למדיום בו הוא יפורסם מבלי להישמע סובייקטיבי, שיווקי או מכירתי.
יש לכם פרויקט חדש שמצריך תוכן טכני משובח? זקוקים לכתב טכני ייחודי ומקצועי? חברת קופירייטינג לגאסי מעניקה שירותי כתיבה טכנית מקצועיים לחברות סטארטאפ, SaaS והייטק מכל הסוגים!
להזמנת תוכן פרימיום בקליק – לחצו כאן.