כתיבה עיתונאית – איך לכתוב מאמר שיגרום לכל המדינה להכיר אתכם

תוכן עניינים

כתיבה עיתונאית היא כתיבה רצינית, יצירתית ומעניינת, שמצריכה מיומנות רבה ולא מעט כישרון. אולם, אם עובדים לפי מתודולוגיה יעילה ונכונה, ניתן לגשר על המיומנויות, על הפערים ובמיוחד על הכישורים!

כתיבה עיתונאית שונה בתכלית מכתיבה שיווקית. היא דורשת מחקר מעמיק, כותרות אקטואליות והמון יצירתיות. בנוסף, כתבה עיתונאית נכתבת לרוב בלשון אובייקטיבית וללא הבעת דעה של העיתונאי. יחד עם זאת, בכתיבה עיתונאית נמנעים מלהשתמש בשטיקים, תחכומים או שיטות שיווקיות לשכנוע הקורא.

מהי כתיבה עיתונאית

כתיבה עיתונאית קיימת עוד משנת 1809 (עוד הרבה לפני שחשבו על האינטרנט). כתיבה מסוג זה, דורשת מהכותב להפגין כישורי כתיבה מרשימים, ידע נרחב במגוון תחומים ועבודה לפי כללים ברורים. כמו כן, כתיבה עיתונאית לא דומה לאף סגנון כתיבה אחר (כתיבת מיילים, כתיבת תוכן לאתר, כתיבת פוסטים לרשתות חברתיות, כתיבת מאמרים לקידום), ונחשבת לסגנון כתיבה ייחודי ומקורי.

חשוב לזכור, כי התוכן העיתונאי עשוי להשתנות לפי המדיומים בהם הוא מתפרסם. תוכן עיתונאי שמיועד לעיתון מודפס (פיזי), שונה בתכלית מתוכן עיתונאי שמיועד להתפרסם באתרי תוכן מקוונים, כגון: טאבולה ואאוטבריין.

מה ההבדל בין כתיבה עיתונאית לכתיבה שיווקית

קיימים המון הבדלים בין כתיבה עיתונאית לכתיבה שיווקית. ראשית כל, כתיבה עיתונאית מטרתה לספק ידיעה, חשיפה או מידע הנוגע לסדר היום הציבורי, בעוד שכתיבת תוכן שיווקי מטרתה לגרום לקורא לבצע פעולה מסוימת (CTA) בסיום קריאת הטקסט.

מלבד זאת, תוכן עיתונאי הוא ארוך, פרסונלי, בעל טון כתיבה אישי, נטול מכירה או הנעה לפעולה. מנגד, כתיבה שיווקית היא קצרה, מניעה לפעולה ומשמשת כאיש מכירות יחיד – שמוכר לכלל הלקוחות.

בנוסף, בכתיבה שיווקית לא כוללים יותר מדי מחקרים, סטטיסטיקות וציטוטים (אם כי גם לזה יש זמן ומקום), ובכתיבה עיתונאית שמים דגש רב על מחקרים, נתונים ומקורות מידע מהימנים שמשמשים כבסיס איתן לכל טענה.  

ומה לגבי הכותרת? היא הרי קובעת האם הקורא ימשיך לקרוא את המאמר או שהוא יעשה פרסה וימשיך לגלול. כותרת שיווקית לרוב תעניק טיזר על מה הולך לדבר המאמר, בעוד שכותרת עיתונאית מטרתה להעלות רגש אצל הקוראים. כותרת עיתונאית חייבת להיות: מסקרנת, מבהילה, אינפורמטיבית, אקטואלית, מצחיקה או אירונית.

בנוסף, בכתיבה שיווקית ובקופירייטינג פועלים כותבי התוכן לפי עקרונות שכנוע יעילים, טקטיקות ויסודות מעולם הפסיכולוגיה, ובכתיבה עיתונאית חלה חובה לכתוב לפי חמשת המ״מים: מה? מי? מקום? מתי? מדוע?

יתרונות הכתיבה העיתונאית

כחלק מן היתרונות של כתיבה עיתונאית ניתן למנות:

  • דרך מדהימה לפרסם את העסק: תוכן עיתונאי הוא אחד מן הדרכים האפקטיביות ביותר לפרסום העסק ולהגדלת המודעות למותג. כתבה עיתונאית שמתבצעת על ידי כותבי תוכן מנוסים ומתפרסמת באמצעי התקשורת השונים, עלולה להיחשף להמון גולשים (לקוחות פוטנציאליים) ויכולה לקחת את העסק – לרמה הבאה.
  • מגוון מקומות פרסום: תשכחו מהעיתונים הישנים והמשעממים! בעידן של היום, לכל עיתון שמכבד את עצמו קיימת מהדורה דיגיטלית/אתר חדשות אינטרנטי, שבו מופיעים התכנים העיתונאיים המקוונים.
  • משדר מקצועיות: כתיבה עיתונאית מעניקה לקוראים תחושת מקצועיות שאין שני לה. המשלב העיתונאי הוא מדויק, איכותי וייחודי. לכן, אם אתם מעוניינים להרשים את קהל היעד שלכם, כמו גם להותיר בהם תחושת מקצועיות, איכות ודיוק, חשוב שתשקלו את סגנון הכתיבה העיתונאית.
  • בלעדיות על התוכן: לאחר שהעברתם תשלום על התוכן העיתונאי שרכשתם, דעו כי אינכם מחויבים במתן קרדיט לכותב – ממש כמו בתחום ״כתיבת רפאים״.
  • תאכלס: בכתיבה עיתונאית התוכן הוא ישיר, מדויק וקולע בול למטרה. תפקידו להעביר מסרים קשים בצורה פשוטה, להעניק מידע אקטואלי-עכשווי ולא ״למרוח״ את הקורא עם מילים חסרות ערך.

סוגים שונים של כתיבה עיתונאית

כתיבה עיתונאית ניתן לחלק לשלושה סוגים שונים:

  • תוכן עיתונאי מסוג ״ידיעת חדשות״ (אייטם)
  • תוכן עיתונאי מסוג ״כתבה״
  • תוכן עיתונאי מסוג ״מאמר״

תוכן עיתונאי מסוג ״ידיעת חדשות״ (אייטם)

כתבה עיתונאית מסוג ״ידיעת חדשות״ נועדה לספר על מקרה מעניין או אירוע חשוב שאירע בעולם בכלל ובמדינת ישראל בפרט. תוכן עיתונאי מסוג ״אייטם״ מוכרח להציג עובדות (ללא הבעת דעה), חשוב שיהיה אובייקטיבי ויעביר את הידיעה, תוך כדי שימוש מיטבי במילים ייחודיות, כותרת מגרות ומקורות מידע מהימנים המציגים נתונים ועובדות.

תוכן עיתונאי מסוג ״כתבה״

תוכן עיתונאי מסוג ״כתבה״ נועד לפרט על אירוע שהתרחש בצורה מלאה ומעמיקה, תוך כדי שימוש בטון כתיבה ״סיפורי״ (Storytelling). ברוב המקרים, גודל הכתבה יתפרש על עמוד או שניים (מהעיתון המודפס) ועוקב אחר כללים עיתונאיים ברורים: כותרת מפתה ומגרה, פתיחה וסיום מקצועיים ומרשימים, שימוש במקורות מידע מהימנים (כולל ראיונות מקצועיים) וגוף אובייקטיבי שמעביר את המסר בצורה פשוטה וקולעת.

תוכן עיתונאי מסוג ״מאמר״

תוכן עיתונאי מסוג ״מאמר״ נבדל מאחיו העיתונאיים (כתבה וידיעה) ברמת הכתיבה והמטרה. בשונה מתוכן עיתונאי מסוג כתבה וידיעה, ששם מטרת הכותב הינה לספק מידע לקורא על מנת שיוכל לגבש לעצמו דעה בנושא בצורה אובייקטיבית, בכתיבת תוכן עיתונאי מסוג ״מאמר״ המצב שונה לחלוטין. כותב התוכן מביע את דעתו האישית על הנושא ואינו מעניק שום מידע אובייקטיבי לקורא, מאחר והוא מעוניין להשפיע על הגולש לקבל את דעתו האישית. בכתיבת ״מאמרי דעה״ הכותב לא מסתיר את דעותיו, אלא להפך – הוא מנסה למכור את דעותיו לקהל הקוראים. סגנון זה ייחודי לקהל יעד שמעוניין לקרוא על דעות מאשר על חדשות.

העסק שלך זקוק לתוכן עם נוכחות?

אנחנו נראה לך איך עושים את זה נכון בקלות ובמהירות!

ניתן לחייג למספר 050-4237575
או למלא את הטופס:

אלמנטים מרכזיים בכתיבה עיתונאית

קופירייטרים, כותבי תוכן ועיתונאים המספקים תכנים לאתרי חדשות וגורמי עיתונות, עובדים לפי עקרונות וכללים רבים: הסתמכות על מקורות מידע ונתונים, הכרת קהל היעד, יכולת לכתוב כותרות משכנעות ותוכן מבריק, ידיעת מבנה העיתון ועוד. מלבד זאת, קיימים מספר אלמנטים מרכזיים בכתיבה עיתונאית, שאסור בתכלית האיסור להתעלם מהם מאחר והם מייחדים את סגנון הכתיבה המדהים הזה.

אלמנטים מרכזיים בכתיבה עיתונאית:

  • כתיבה מושכת: תוכן עיתונאי הוא תוכן מושך, מעניין וזורם המעביר את המסר בצורה ברורה וקולעת ומעודד את הקורא לקרוא עד הסוף מבלי ללכת לאיבוד בדרך.
  • אקטואלי: טרנדים, מקרים ואירועים חולפים מן העולם במהירות. מהסיבה הזאת, כתיבה עיתונאית חייבת להיות אקטואלית, בהתאם למה שטרנדי ומתרחש בעולם.
  • חמשת המ״מים: תכליתה של הכתיבה העיתונאית הוא לענות על חמשת המ״מים (מי, מה, מתי, מקום, מדוע) בצורה מספקת, הגיונית וקלה להבנה.
  • קהל יעד: תוכן עיתונאי טוב הוא תוכן שמכוון לקהל יעד ספציפי. מלבד הוספת מקורות מידע מהימנים ואתרים אמינים, על כותב התוכן לכתוב בהתאם לתשוקות ולחשקים של הגולשים. קיים הבדל עצום בין סגנון כתיבה לידיעה נישתית לבין ידיעה שפונה לכלל הציבור.
  • פירמידה הפוכה: לא, אנחנו לא מדברים על פרעה במצרים. אנחנו מדברים על להעביר את המסר המרכזי בכותרת ובתחילת הטקסט (כתמצית), ובכך לשכנע את הקוראים לקרוא עד הסוף.

טיפים לכתיבה עיתונאית מקצועית

טיפים לכתיבה עיתונאית מקצועית:

  • זכויות יוצרים: הימנעו ככל הניתן מתוכן מועתק ופלגיאט. היו מקוריים, ייחודיים ואותנטיים.
  • חידוש: התוכן העיתונאי מוכרח לחדש לקוראים דברים שלא ידעו קודם וחייב לתת ערך מוסף.
  • צרו עניין: נסו לסקרן ולעניין את הקוראים, תוך כדי שימוש בהמחשות, הנפשות ותמונות.
  • איכות מעל הכול: דייקו בכל נתון שאתם כותבים, השתדלו להיות אמינים ואל תשכחו להציג דיווחים ועובדות מהשטח.
  • מסר אישי: חשוב לציין שמות ולהוסיף תמונות של המעורבים, ולמנוע שתילת קישורים לאתרים שונים.
  • הגהה: כתבו תוכן עיתונאי נקי משגיאות כתיב, דקדוק ואיות. בצעו הגהה לשונית וקראו את הטקסט בצורה איטית.

לימודי כתיבה עיתונאית בישראל

לימודי כתיבה עיתונאית נועדו להכשיר עיתונאים המסוגלים לכתוב תוכן עיתונאי מן המניין בהתאם למדיום שבו הוא מיועד להשתלב. לימודים ייחודיים אלו, כוללים ידע תיאורטי מקיף המתייחס לעולם העיתונות, הסברים על מהות העבודה העיתונאית והכשרות מעשיות רבות שנועדו לתרגם את התיאוריה לכתיבה עיתונאית מקצועית.

נכון לרגע זה, רוב מסלולי הלימוד מיועדים לכתיבה עיתונאית לעיתונות הכתובה (רדיו, טלוויזיה, אינטרנט). כחלק מן הלימודים ובמסגרת הקורסים, תוכלו להיפגש עם אנשי מפתח (עיתונאים מצליחים) מהתחום, ללכת לביקורים בבתי דפוס ולהציץ במערכות עיתון פופולריות.

מה תלמדו בקורס לכתיבה עיתונאית:

  • יסודות ועקרונות הכתיבה העיתונאית
  • כתיבת סיפור, ריאיון, מאמר וכתבה
  • שימוש נכון בפיסוק, סלנגים ומחקרים
  • הכרת מבנה העיתון ומבנה כתבה עיתונאית
  • מחקר שוק מעמיק, סיקור, איסוף מידע, הצלבה ואימות נתונים
  • עריכה עיתונאית, תחקיר חדשותי ועיתונאות טלוויזיונית
  • התנסות מעשית וביצוע תחקירים
  • טכניקות אפקטיביות לאיסוף מידע וארגונו

מוסדות לימוד מומלצים

  • אוניברסיטת חיפה: במסגרת מסלול לימודים זה, תוכלו ללמוד ״תקשורת ועיתונות מתקדמת״. מסלול הלימודים הוא אינטנסיבי ומקצועי הנמשך כ-12 חודשים, במסלול של 140 שעות לימוד אקדמיות. יום הלימודים אורך כ-4 שעות ומתקיים אחת לשבוע (בשעות אחר הצהריים או הערב).
  • מנשר לאמנות: בית הספר ״מנשר לאמנות״ פותח את שעריו ומציע במסגרת לימודי הערב שלו קורס כתיבה עיתונאית. הקורס מתקיים בתל אביב, במתכונת של 26 מפגשים כאשר כל מפגש בן שלוש שעות.
  • עבודי קריאייטיב: בית הספר לפרסום ״עבודי קריאייטיב״ אשר שוכן בתל אביב, מציע קורס עיתונאות יחיד במינו. מדובר בקורס ייחודי המועבר על ידי מיטב העיתונאים והמרצים בתחום. מסלול הלימודים אורך כ-280 שעות לימוד אקדמיות, המתחלקות ל-80 מפגשים במתכונת ערב דו-שבועית.

עיתונאי: האם זה שווה?

עיתונאים מוערכים מאוד בכל העולם, ובצדק! הם הראשונים להגיע לכל מאורע, הם מעוניינים לגלות כל פיסת מידע ואלופים בלחשוף פרשיות. מטרתו העיקרית של העיתונאי היא לעורר את המודעות הציבורית, לספק נתונים מהימנים ולהזיז הרים – באמצעות כמה מסרים ייחודיים.

כל עיתונאי שנמצא בתחילת דרכו, מתחיל לסקור פרשיות קטנות ואירועים אקטואליים, וככל שחולף לו הזמן (והניסיון גדל), כך הוא יכול לשפר את הכתיבה ולסלול את הדרך לעבר התהילה. בנוסף, חשוב לזכור כי עיתונאים יכולים להשתלב במערכות עיתון מודפס, מערכות עיתון מקוון, בלוגים, מגזינים, אתרי אינטרנט, מקומונים ועוד המון…

עולם העיתונות מפוצץ תחרות, בטח ובטח כשמדובר על אותנטיות, מקוריות ובלעדיות. עם זאת, עיתונאים מוצלחים יכולים לפתח קריירה רחבה ולעבוד במגוון תחומים תקשורתיים. אם אתם מגדירים את עצמכם כאמיצים, רודפי צדק, חסרי עכבות ושוברי מוסכמות – תפקיד העיתונאי ״תפור״ עליכם! 

כיצד מתמחרים כתבה עיתונאית

כיצד מתמחרים כתבה עיתונאית

  • זמן: ככל שהזמן לביצוע העבודה יהיה קצר יותר, כך יעלה המחיר באופן ישיר.
  • כמות המרואיינים: כאשר מספר המרואיינים גדל, הוא עשוי להשפיע בצורה ניכרת על המחיר.
  • כמות המילים: בדומה לפרויקטים מעולם כתיבת התוכן, מחיר הפרויקט מושפע מכמות המילים הדרושה. ככל שכמות המילים קטנה יותר, כך צפויה ירידה הולמת במחיר (ולהיפך).

כותבי התוכן של קופירייטינג לגאסי

אם אתם מעוניינים בכתבה עיתונאית מקצועית, כזאת שתעורר עניין, תהיה אקטואלית, תעיף את הסכך לקוראים ותרים את העסק שלכם למרומים, דעו שאנחנו בחברת קופירייטינג לגאסי יכולים לעזור!

חברתנו מתמחה בכתיבה עיתונאית הן באנגלית והן בעברית. אנו זמינים לשירותכם תמיד, ומוכנים לעמוד בפני כל אתגר ולו משנה מה גודלו. אם חשבתם שהכרתם שירותי כתיבת תוכן איכותיים שמביאים תוצאות היסטריות, חכו שתנסו את שירותי הקופירייטינג המשובחים שלנו!

לרכישת תוכן פרימיום במחירי Low-Cost לחצו כאן.

השירותים שלנו

שתפו את הפוסט

צור קשר

ניתן לחייג למספר 050-4237575
או למלא את הטופס:

מוכן להגדיל את הטראפיק,
הלידים והמכירות

בפי 10 לפחות?

מאמרים נוספים לקריאה

כתיבת תוכן SEO

כתיבת תוכן SEO מדריך מעשי למתחילים

במדריך האולטימטיבי הבא לקופירייטינג SEO, אנו הולכים לכסות את כל הנושאים החיוניים – החל ממציאת מילות המפתח הנכונות ועד זיהוי קהלי יעד, תכנון תכניות עבודה ברורות, כתיבת קופי מותאם למנועי החיפוש וסקירת הביצועים שלכם.

קרא עוד »
קופירייטינג באנגלית

קופירייטינג באנגלית: המדריך האחד והיחיד לכתיבת תוכן שיווקי באנגלית בצורה מקצועית

כולנו למדנו אנגלית בבית הספר ברמה כזו או אחרת, אך קופירייטינג באנגלית זו כבר דרמה אחרת. על מנת לכתוב תוכן שיווקי באנגלית בצורה מקצועית (כזה שלא יבייש את האמריקאי הממוצע), יש צורך ביותר מ-5 יחידות אנגלית. על כותב התוכן להכיר את השפה האנגלית ברמה של שפת-אם, לבנות מערך אסטרטגי שלם ולבצע שימוש בכלים מקצועיים שנועדו למקסם את כישורי הכתיבה שלו בכלל ואת הטקסטים שהוא כותב בפרט.

קרא עוד »

מוכן להגדיל את הטראפיק,
הלידים והמכירות

בפי 10 לפחות?