מקצועות העתיד הם לא רק הייטק, סייבר וננו-טכנולוגיה. בשנים האחרונות מקצועות התוכן הם תחום סופר-מבוקש, הרבה מאוד צעירים יוצאי-צבא נרשמים למסלולים אקדמיים ולהכשרות מקצועיות בתחומי התוכן והדיגיטל, והתנועה ל'שדות' האלה מתעצמת ומסמנת מגמה ברורה: עולם התוכן הוא עולם שנושאים אליו עיניים.
השאלה "מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול" בהרבה מקרים מקבלת היום תשובות שקשורות לעולמות הכתיבה והרשתות החברתיות. צעירים 'מסמנים' את התחום הזה כיעד נכסף, והחלום על להיות 'רופא' 'מדען' או 'מפורסמת' כבר הרבה פחות מוזכר. כיום, המון חבר'ה צעירים חולמים על להיות קופירייטרים מקצועיים.
קבלו את מלך התוכן הבלתי מעורער: הקופירייטינג. אבל לפני שתקבלו אותו, קבלו את מילון המונחים לקופירייטינג וכתיבה שיווקית. קצת רקע (והמון ידע!), שיכול רק להועיל.
מונחים בתחום של כתיבת תוכן

- כותרת ראשית – כשמה כן היא, מופיעה בתחילת כל טקסט שבו היא נמצאת, ברוב המקרים תהיה קצרה וגם מנוסחת מבריק עם איזשהו 'שפיץ' מחודד. היא בעצם הטקסט הראשון שפוגשים בתחילת הקריאה: כותרת ראשית של מאמר, של כתבת תדמית, של ראיון אישי, כותרת של פוסט בפייסבוק, כותרת של אייטם, כותרת בחדשות, כותרת ראשית בעיתון, וכך הלאה. Title, זה כל הסיפור.
- כותרת משנה – כותרת המשנה היא בדרך כלל קצת יותר מפורטת מהכותרת הראשית, היא יכולה לכלול גם 4-5 שורות ותפקידה לתת רקע מתומצת לנושא שעליו ידבר המאמר/הכתבה/הפוסט.
- כותרת ביניים – כותרת מסוג זה בדרך כלל היא בת 3-4 מילים, תפקידה לתמצת את הפסקה שבראשה היא משולבת, לסקרן את הקוראים/גולשים ולהניע אותם להמשיך לקרוא.
- כתבת תדמית – כתבה שתפקידה לחזק את תדמית החברה/המותג או להציג מותג חדש/שירות חדש ברמה של השקה. כתבת תדמית תכלול תיאור עומק של מאפייני המותג/החברה ויתרונותיהם, תאיר באור חיובי את כדאיות השימוש במותג ותחזק החלטת קנייה לגביו.
- סיפור מותג – עולם המותגים מבוסס מזה שנים על סיפורים: כל מוצר, מותג, חברה, או בעל חברה שיש לו סיפור טוב מאחוריו, בדרך כלל מביא את הסיפור הזה לפרונט, מתובל ומועצם, דבר המסייע לחיזוק המותג/העסק. סיפור טוב מוכר טוב, הוא נציג-מכירות בפני עצמו. אז תנו ל-Story לנצח.
מונחים מעולם הכתיבה השיווקית

- הנעה לפעולה – כל מהלך שגורם לקוראים/לגולשים לבצע פעולה כלשהי, לדוגמא: מילוי טופס, בקשה לקבלת פרטים על מוצר כלשהו, הסכמה לקבלת מדריך, השארת אימייל/טלפון אישי על מנת שאפשר יהיה ליצור קשר, רכישה בפועל. הנעה לפעולה מתבצעת באמצעות תוכן: טקסט שמוביל לבצע פעולות מהסוג שפורטו כאן. הטקסט המניע יכול להיכתב בסוף המאמר/הפוסט/האייטם, הוא יכול להופיע כשורת-הכוונה, על כפתור הפעלה, בצד לינק, וכך הלאה. הנעה לפעולה היא הליבה של (כמעט) כל פעילות פרסומית-שיווקית.
- דף הבית – הדף הראשון באתר האינטרנט שעולה כשמקליקים את הדומיין, הדף שבו מופיעים בדרך כלל הפריטים הבאים: שם החברה, סלוגן החברה, פרטי התקשרות, תוכן שמתמצת את מהות האתר ומפרט מה האתר בא להציע, מהי מהות השירות שהחברה מציעה, איזה מוצרים היא מוכרת, מה מאפיין ומייחד את החברה ומוצריה, באיזה קטגוריה/יות היא פעילה. דף הבית מציג תוכן תמציתי אטרקטיבי לגבי ההתמחות של החברה ומה ש'חם' בתחום כרגע. דף הבית הוא כרטיס הכניסה שנותנים לגולש, ואם ה'כרטיס' הזה לא מספיק אטרקטיבי, הגולש יעבור אל המתחרים. לכן, דף הבית ברוב המקרים מושקע מאוד, מדויק מאוד, מעוצב בצורה אסתטית וידידותי למשתמש. זרקו אתכם מהבית? לא נורא (יש בית-מלון) זרקו אתכם מדף-הבית? זה כבר סיפור אחר…
- דף אודות – עמוד באתר האינטרנט שבו מפורטים הרקורד של החברה, חזון החברה, אנשי מפתח ובעלי תפקידי ניהול בחברה. זהו בעצם כרטיס-ביקור דיגיטלי של העסק, חייב להרשים, להיות סופר-אמין ולגרום לגולש להמשיך לגלוש באתר על מנת לחפש מידע נוסף/מוצרים/שירותים.
- בריף – מסמך עבודה, שבו מפורטים נתונים על העסק/המוצר שרוצים לקדם, על קהלי המטרה, על מטרות הפרסום, על האסטרטגיה השיווקית-פרסומית, וכך הלאה. הבריף הוא כלי-Must לצוותי הקריאייטיב ולצוות ה-Art שעובדים על הקמפיין של העסק. זהו כלי-עבודה חיוני ומעולה, שמנתב את 'כל העוסקים במלאכה' לטובת קמפיין משובח ומסנכרן בין מטרות הקמפיין לבין תוצרי הקמפיין.
- Value Proposition – הצעת ערך ייחודית בהקשר של קופירייטינג וכתיבה שיווקית, יכולה להתייחס לתועלת שהמשתמש יקבל מהמוצר, לשיפור באיכות החיים שמובטח למשתמשים בעקבות שימוש במותג, ליתרונות של השירות המוצע ביחס למתחרים, לחוויית השימוש שהמוצר/המותג מציע, לתוצאה הטובה שתתקבל אחרי השימוש במוצר, וכך הלאה.
- טסטמוניאלס – עדויות של לקוחות קיימים, פידבקים וחוות-דעת חיוביות של משתמשים שכבר מכירים את המוצר/המותג/השירות. אין כמו המלצה ממקור ראשון, שמשכנעת לגבי כדאיות שימוש במוצר/ברכישת שירות מסוים.
- קהלי יעד/קהלי מטרה – כתיבת תוכן, קופירייטינג, כל קמפיין וכל מהלך שיווקי בכל פלטפורמה אמורים להתבצע רק אחרי שכל העוסקים במלאכה מבינים לעומק מיהם קהלי-היעד שאליהם פונים: באיזה גילאים הם? נשים, גברים, שני המינים? היכן הם גרים? מה הם מחפשים? מה 'כואב' להם, מהי ה'בעיה' שלהם, מה המוצר בא לפתור להם? באיזה מעמד-סוציואקונומי הם? וכך הלאה.
- פילוח שוק/סגמנטים – לפני כל מהלך תוכן, לפני כל מהלך שיווקי/פרסומי חשוב לאתר במדויק את קהלי המטרה ו'לפלח' אותם בהתאם. לכל קהל-מטרה יש את המאפיינים שלו ואת הצרכים שלו. כך למשל, מוצר שמתאים לנשים בהריון לא יתאים לחובבי-כדורגל. חשיבות פילוח-השוק היא ראשונה ב׳סולם החשיבות׳ וקודמת לכל מוצר-תוכן או מוצר-קריאייטיב.
- ניוזלטר – פלטפורמת תוכן שנשלחת באמצעות האימייל בתדירות קבועה (אחת לשבוע, חודש, וכו') ובה חדשות ואייטמים, תמונות וסרטונים, מדריכים והצעות-קניה. ניוזלטר הוא כלי מעולה לשמירת קשר קבוע עם לקוחות קיימים ולקוחות פוטנציאליים ולבניית דאטה-בייס.
- UX חוויית משתמש – כל היבט של חוויית הלקוח במפגש עם העסק (בין אם זה עסק דיגיטלי ובין אם זה עסק פיזי-פרונטלי) חווית הקניה, תחושת הביטחון במוצר/בשירות, חוויית השימוש במוצר, חוויית הגלישה באתר, חוויית ביצוע ההזמנה והמעבר לתשלום-בפועל, וכך הלאה.
העסק שלך זקוק לתוכן עם נוכחות?
ניתן לחייג למספר 050-4237575
או למלא את הטופס:
מונחים מעולם הקופירייטינג

- סלוגן – סיסמה שמייצגת את המוצר/המותג. מנוסחת ביצירתיות, עם אמירה קליטה שיש בה מסר חד, זכירות גבוהה. סלוגן הוא כלי מעולה למיתוג, למיצוב, לביסוס זהות-המותג בציבור. ֿ
- בריף קונספט – מסמך אסטרטגי ובו מפורטים נתוני המותג/קהלי המטרה ועוד. משמש ככלי עבודה.
- סטורי בורד – כלי המחשה, לוח-תצוגה ועליו סוג של 'המחזה' של ההצעה הקונספטואלית לקמפיין: תמונות, טקסטים, רעיון, קריאייטיב. הסטורי-בורד מעביר בתמציתיות את ליבת הקמפיין, מציגים אותו ללקוח בעל המותג/העסק ואם הוא מאשר אותו, מבססים סביב הקונספט שלו את הקמפיין-בפועל.
- Unique sale point – תכונה ייחודית למוצר/למותג שעליה מבססים את האמירה השיווקית-פרסומית בקמפיין. תכונה מרכזית חשובה שעליה אפשר לבסס עוגן תדמיתי, עוגן מכירתי, להניע מהלכים אסטרטגיים לקידום המוצר/העסק.
- מיקרו קופי – הטקסטים שמכוונים לפעולה, מעצימים את חווית המשתמש, מקלים על הגולש לפעול בשדה האינטרנטי ולבצע את הפעולות שהעסק היה רוצה שיבצע. מיקרו קופי יכול להופיע למשל על: כפתורי 'אישור' ו'ביצוע הרשמה', בקמפיין ממומן בטופס-לידים, על לשוניות מסוימות באתר האינטרנט, בחנויות מקוונות, באתרי מכירה אונליין, במסלול הסליקה/התשלום, וכך הלאה.
כשרון כתיבה לא פותר את הבעיה
לא כל מי שיש לו כשרון-כתיבה יכול להיות קופירייטר-טיל. ביאליק וטשרניחובסקי לא מכרו את 'תנובה' או את 'אוסם'. למרות שביאליק 'הנפיק' כמה שמות מדליקים לעסקים בתל-אביב הקטנה, למשל "המוזג" – שם שהוא קבע בשעתו לפאב ברחוב בן-יהודה. כשרון-כתיבה לכשעצמו ממש לא מבטיח התאמה למקצועות התוכן.
נדרשת לזה הכשרה מתאימה: לימודים והסמכה רב-מערכתית, ידע בשיווק, ניהול לקוחות, התנהגות צרכנים, פילוח שוק, ניהול רשתות חברתיות, ניהול אסטרטגיה, התאמת קונספט, הבנה מעמיקה בקריאייטיב, ידע נרחב בקידום אתרים, ועוד המון.
מונחים מעולם השיווק הדיגיטלי

- קמפיין ממומן – מסע פרסום ש׳קונים׳ אותו בתשלום, לכן נקרא 'ממומן'. אפשר לדוגמא לצאת בקמפיין ממומן בפייסבוק ולבחור מתוך מגוון סוגי קמפיינים את זה שהכי מתאים למטרות העסק. סוגי קמפיינים ממומנים שיש בפייסבוק, לדוגמא: קמפיין תנועה, קרוסלה, מודעות, לידים, מעורבות.
- שוחד אתי – סוג של מתנה (לכן נקראת 'שוחד') שנותנים לגולש על מנת שימשיך לגלות עניין במוצר מסוים/בעסק/בשירות מסוים. 'שוחד אתי' יכול להיות למשל: מדריך מתנה, דוגמית מתנה, ייעוץ חינם, מקבץ טיפים, תבניות ׳העתק-הדבק׳, וכך הלאה.
- אימייל מרקטינג – שיווק באמצעות דוא״ל. זה יכול לבוא לידי ביטוי במשלוח הזמנה לכנס, מדריך-למשתמש, מידע לגולש בנושא מסוים, עצות מומחה, גלריית תמונות, סקירה בתחום מסוים וכו'.
- PPC – עלות לכל הקלקה (Pay Per Click). קמפיין שמודדים את האפקטיביות שלו לפי העלות ששולמה בפועל על כל הקלקה של גולש שהקליק על פוסט-הקמפיין/שנכנס למודעת הקמפיין וכו'.
- הקלקה – פעולת הגולש באונליין: הקלקה עם העכבר על באנר/לינק/פופ-אפ/כפתור בניוזלטר שמכניס את הגולש ל'סקציה' שאליה רוצים להביא אותו, בין אם לשם השארת פרטיו, בין אם לביצוע רכישה, בין אם להרשמה כלשהי, וכו׳.
- פוסט – פלטפורמת תוכן שנולדה בפייסבוק, כוללת תמונה, טקסט, סרטון, האשטגים ואימוגי'ם. ברוב המקרים כתוב בצורה קצרה ומסקרנת, יכול לעסוק בכל תחום: תרבותי, חברתי, פוליטי, כלכלי, עסקי, אקדמי.
- סטורי – פלטפורמה מדליקה בת 15 שניות בממוצע, שהחיים שלה נמשכים רק 24 שעות. מועלה לפייסבוק או לאינסטגרם ובו תמונה/סרטון וטקסט קצרצר. הסטורי יכול לשמש גם כלי שיווקי-פרסומי לעסקים וגם כלי-תצוגה (של רק 24 שעות) לתיעוד חוויות אישיות. אז תלמדו להעריך את היום, את הרגע ואת ה'סטורי', כי אף אחד לא חי לנצח. אוהבים לאסוף פרפרים? תתחילו לאסוף גם סטוריז.
- רילס – תוסף 'אינסטוש'/סוג של פיצ'ר בצורה של סרטונים קצרים בזמן-אמת שמשודרים באינסטגרם. 15 שניות של תהילה שכל אחד מוזמן לזכות בהן. ברילס משולבים תמונות/סרטונים וטקסטים קצרים, ניתן להוסיף להם גם מוסיקת-רקע מדליקה. הרילס הפכו בשנה האחרונה לפלטפורמה שיווקית חזקה מאוד: עסקים משתמשים בהם לקידום מוצרים, מבצעים, תכנים אינפורמטיביים, וכן הלאה.
- סושיאל – רשתות חברתיות. מהמילה 'סוציאלי'/חברתי. אינסטגרם, פייסבוק, לינקדאין, טוויטר וטיקטוק הן סושיאל-מדיה.
- האשטאג – (מהמילה 'תאג'-תגית, המסומנת כך #) טקסט שמסמן נושא מסוים, הטקסט יכול להיות מילה אחת או שתי מילים וגם שלוש, ברוב המקרים מייצג זיקה לתחום מסוים, אדם מסוים, קטגוריה ספציפית, מיקום קונקרטי. משלבים האשטגים בפוסטים ברשתות החברתיות, כי זה מסייע לקידום סוג של בנזין-לאלגוריתם ולאופטימיזציה (האשטאג, "אתה הבנת את זה ברוך?")…
- ניהול רשתות חברתיות – ניהול עמוד פייסבוק, ניהול דף עסקי באינסטגרם, ניהול קמפיינים ממומנים, וכך הלאה.
- תוכן אורגני – כל מה שנכתב ומפורסם שלא במסגרת פעילות ממומנת. ב'גוגל' תוכן אורגני ממוקם בחלק הימני של הדף, הוא עולה בתוצאות החיפוש. זה יכול להיות מאמרים, כתבות, פוסטים וכו'.
- Adwords – מודעות בגוגל שמבוססות על מילות-מפתח. כלי חזק ביותר לקדם את העסק לכיוון דף 1-3 בגוגל בתוצאות החיפוש.
- אלגוריתם – סיסטם מדויק שעובד על סוג של קלט ופלט, זיהוי פרופיל-קישורים, שאילתות-חיפוש ואיכות-קוד (מגיע מעולמות המתמטיקה והמחשוב) שמאפשר ריכוז, זיהוי וקידום פלטפורמות במערכות כמו: מנועי חיפוש, רשתות חברתיות, אתרי אינטרנט.
- מנוע חיפוש – מנגנון (שכולל ספיידר, אינדקס ואחזור) שמאפשר איתור מידע ברשת-האינטרנט על סמך מילות-מפתח, מושגים, שמות ונתונים טקסטואליים. משמש לאיתור תכנים, קבצים, קובצי מדיה, סרטונים, תמונות ועוד. מנועי חיפוש מובילים הם: גוגל, יאהו, בינג, BAIDU, Yandex ועוד.
- אופטימיזציה – מיטוב ביצועי האלגוריתם מזוויות שונות. יש אופטימיזציה של תוכן, יש אופטימיזציה טכנית-מבנית ועוד. המושג מהמילה "אופטימום" שפירושה להשיג את המקסימום, את התוצאה הטובה ביותר. כלים לשיפור האופטימיזציה בדיגיטל הם למשל: מאמרי SEO, שימוש במילות מפתח רלוונטיות (במינון הנכון), בניית קישורים חיצוניים, פרסום מדריכים מקצועיים, יצירת תגיות מטא, כתובת URL חכמה, מיקרו-קופי, וכך הלאה.
- המרה – כל פעולה שהגולש מבצע ושהעסק שואף שתתרחש, למשל: הרשמה, קניה, השארת פרטים.
אם אתם מאלה שמעמיקים במה שמעניין אותם, ויש לכם אחריות כבעלי עסק (ותיק או חדש) ורצון להבין איך עובדות היום מערכות התוכן לטובת קידום עסקים, תוכלו למצוא ברחבי הרשת מידע מרתק בנושאים רלוונטיים. זה העסק שלכם, זו הפרנסה שלכם, כדאי שיהיה לכם איזשהו רקע איך 'גלגלי השיניים' של המערכות האלו עובדים היום. ידע זה כוח, והוא אף פעם לא מזיק בהקשר הזה.
הנה כמה מקורות מידע שיסייעו לכם לדעת עוד:
ועכשיו למבזק...
בשנת 2021 תקציב הפרסום בדיגיטל (של כלל ענפי המשק המפרסמים) בישראל עקף את תקציב הפרסום בטלוויזיה. עוגת הפרסום כולה, אגב, עמדה על כ- 5.5 מיליארד שקלים.
ברחבי העולם בחלק מהמדינות זה כבר קורה: עוגת הפרסום-בדיגיטל חצתה את ה-50% מתקציב הפרסום הכולל. גם הפרסום בפלטפורמות וידיאו/סרטונים בישראל זינק באופן משמעותי, בעיקר בזכות החשיפה ביוטיוב, פייסבוק ואינסטגרם.
בישראל 2022 פעילים למעלה מ-620,000 עסקים (כלל התחומים) כ-5000 סטארטאפים, כ-360,000 איש הם שכירים בתחום ההייטק, 91% מכלל האוכלוסייה אחרי גיל 20 משתמשים באינטרנט, 86% משתמשים באינטרנט באמצעות הטלפון הנייד, 86% מכלל הגולשים באינטרנט ממוקדים ברשתות החברתיות, 75% מהחיפושים באינטרנט בישראל מבוצעים ב'גוגל'.
מה שזה אומר, שפעילות בדיגיטל חיונית לכל עסק. מעבר לעובדה שהעסק שלכם חייב להיות שם, אתם חייבים לבחור נכון במי שיביא אותו לשם, באנשי המקצוע שינהלו את פעילות הפרסום והשיווק לעסק שלכם בפלטפורמות-השונות בדיגיטל.
לא כל נערה בת 17 שהאינסטגרם שלה נראה פגז ושיש לה חצי מיליון עוקבים מבינה באינסטגרם או בפייסבוק מבחינה מקצועית. בשביל זה יש אנשי מקצוע, שנושמים תוכן וקריאייטיב 24/7 (ותאמינו לנו, הם לא כאלה שצריכים מילון מונחים)…
ועכשיו צאו מ'לובי ההמתנה' וכנסו למעבדת המומחים
אחרי שקיבלתם כאן קצת רקע על עולמות התוכן ומושגים מעולם הקופירייטינג, בפורמט של מילון-מונחים בסיסי, הגיע הזמן שתגיעו ל'דבר האמיתי': סוכנות שירותי כתיבת תוכן מהמובילות בישראל, סוכנות קופירייטינג שחתומה על מאות קמפיינים בכל פלטפורמות-המדיה ושיכולה לקח את העסק שלכם ל-Next Level: קופירייטינג לגאסי.
אנחנו מספקים את כל מעטפת התוכן לעסקים: תוכן שיווקי, קופירייטינג לאתרים, כתיבת פוסטים לרשתות החברתיות, תוכן לקמפיינים ממומנים, שירותי קופירייטינג בשפות זרות, כתיבה שיווקית, קופירייטינג למיילים, ועוד המון.
אצלנו בקופירייטינג לגאסי תקבלו ייעוץ מקצועי מקיף טרום-פרויקט, תוך כדי תנועה ואחרי כל מהלך שנבצע עבורכם. בתפיסה שלנו כל לקוח הוא שותף לדרך, והמשמעות של המילה 'דרך' מבחינתנו היא עמוקה.
למעשה, זוהי זכות גדולה עבורנו לקחת את ההגה של העסק שלכם לידיים שלנו ולהוביל עבורכם ואתכם מהלכים פרסומיים-שיווקיים, שבסופו של דבר יבואו לידי ביטוי בהרחבת מעגל הלקוחות ובהגדלת המכירות בעסק שלכם.
יש לכם עסק אבל אין לכם תוכן? בשביל זה יש אותנו 🙂
לקביעת שיחת ייעוץ חינמית ללא כל עלות או התחייבות לחצו כאן